Τα παλιότερα αθλητικά σωματεία της πόλης είναι ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου (1896) και ο Σκοπευτικός Σύλλογος Βόλου (1911), καθώς τότε τα αθλήματα του στίβου και της σκοποβολής ήταν τα πλέον δημοφιλή. Το Γυμναστήριο, στην οδό Ιωλκού, και οι εγκαταστάσεις του Σκοπευτικού, εκεί όπου σήμερα εκτείνεται το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΕΑΚ) του Δήμου Βόλου, αποτέλεσαν τις πρώτες αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης.
Την περίοδο του Μεσοπολέμου ο βολιώτικος αθλητισμός αναπτύχθηκε γοργά. Σε αυτό βοήθησαν και οι αγώνες με ντόπιους αθλητές που έδιναν τα πληρώματα του Αγγλικού στόλου, που συχνά ναυλοχούσε στον Βόλο. Η διάδοση του ποδοσφαίρου επιβεβαιώνεται με την ίδρυση, το 1929, της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας (Ε.Π.Σ.Θ.). Πρώτο ποδοσφαιρικό γήπεδο χρησιμοποιήθηκε το παραλιακό πάρκο, για να ακολουθήσουν το γήπεδο της Νίκης στη Νέα Ιωνία, του Μαγνησιακού στα Παλιά και του Ολυμπιακού Βόλου στον Άναυρο. Το 1930 ιδρύθηκε το τμήμα Βόλου του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ. Βόλου) και το 1932 ο Ναυτικός Όμιλος Βόλου (Ν.Ο.Β.). Για χρόνια οι αγώνες του Ομίλου γίνονταν σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις μπροστά στις καπναποθήκες Παπαστράτου, στα «μπλόκια».
Από το 1960 και μετά, πολυάριθμα σωματεία δραστηριοποιήθηκαν σε όλα σχεδόν τα αθλήματα με πλήθος επιτυχιών σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.
Η πλούσια αθλητική παράδοση της πόλης και η πολύτιμη υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδήγησαν στη δημιουργία όλων των κατάλληλων υποδομών, ώστε ο Βόλος σήμερα να φιλοξενεί σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστική είναι η επιλογή του ως Ολυμπιακής πόλης το 2004, ως έδρας των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 (που δεν έγιναν λόγω οικονομικής κρίσης), αλλά και ως τόπου διεξαγωγής πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια.[:]