ΒΟΛΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Ο Βόλος και η περιοχή του, ευνοημένοι από τη φύση και τη γεωγραφική τους θέση, υπήρξαν δημοφιλείς προορισμοί από τα πρώτα χρόνια της τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο γάλλος περιηγητής G. Deschamps στο βιβλίο του «Η Ελλάδα σήμερα, Οδοιπορικό 1890» επαινεί ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο το Ξενοδοχείο της Γαλλίας στο Βόλο. Από τις αρχές του 20ού αιώνα λειτούργησε στην Πορταριά το ξενοδοχείο «Θεοξένια», φημισμένο για την πολυτέλεια και τους επιφανείς θαμώνες του. Μέχρι και τη δεκαετία του 1940, εποχή που οι παραθεριστές προτιμούσαν τους ορεινούς προορισμούς από τους παραθαλάσσιους, το Πήλιο ήταν σταθερά μεταξύ των πρώτων επιλογών τους.

Μετά το 1950, ο Βόλος κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δραστηριότητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την προώθηση του τουρισμού στη χώρα μας. Ορίστηκε έδρα της Διεύθυνσης Τουρισμού Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, με επικεφαλής για 20 χρόνια τον δραστήριο Σταύρο Βασαρδάνη. Στο Νομό Μαγνησίας χτίστηκαν 5 ξενοδοχεία Ξενία, περισσότερα από κάθε άλλο ελληνικό νομό, ενώ από το 1976 και μετά δεκάδες αξιόλογα παραδοσιακά κτήρια στο Πήλιο συντηρήθηκαν με παρεμβάσεις του Οργανισμού και επαναχρησιμοποιήθηκαν ως ξενώνες, αναδεικνύοντας τους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου.

Στις μέρες μας ξενοδοχεία και δομές φιλοξενίας καλύπτουν κάθε είδους ενδιαφέρον και βαλάντιο. Το λιμάνι του Βόλου, θαλάσσια πύλη της Θεσσαλίας και των Βορείων Σποράδων, μπήκε στο χάρτη των κρουαζιερόπλοιων που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο. Το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εξελίσσεται και κερδίζει τον ρόλο του ως το μόνο πολιτικό αεροδρόμιο της Κεντρικής Ελλάδας. Η λειτουργία κατάλληλων κι εξειδικευμένων υποδομών επιτρέπει την ανάπτυξη του πολιτιστικού, του αθλητικού και του συνεδριακού τουρισμού, ενώ οι ποικίλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού υποστηρίζονται με οργανωμένες δράσεις.