Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς

Στεγάζεται στο διώροφο Αρχοντικό Ζούλια, το οποίο χτίστηκε το 1864, και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των «αιγυπτιώτικων» αρχοντικών του Πηλίου.
Το Μουσείο παρέμεινε κλειστό από την έναρξη της πανδημίας του covid 19 τον Μάρτιο του 2019 και επαναλειτουργεί από τον Μάιο του 2021. Το παραπάνω διάστημα οργανώθηκε επανέκθεση των συλλογών του με διαφορετική θεματική προσέγγιση, προσαρμοσμένη στις συλλογές του, αλλά και στον χώρο ενός παλιού και διατηρητέου από το Υπουργείο Πολιτισμού αρχοντικού.
Στη νέα έκθεση αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πορταριάς, που από τις αρχές του 20ου αιώνα την καθιέρωσαν σε σημαντικό παραθεριστικό κέντρο. Ο πρώτος αμαξιτός δρόμος στην Ελλάδα (1908) που τη συνέδεε με τον Βόλο. Τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης με παροχές σε κάθε σπίτι, ήδη από τη δεκαετία του 1910. Η λειτουργία του μεγάλου ξενοδοχείου «Θεοξένια». Η σχέση των κατοίκων της με την Αίγυπτο αλλά και με τους εκεί Έλληνες, που για μήνες παραθέριζαν στο χωριό. Ο δημόσιος χώρος και τα καταστήματα που λειτουργούσαν όλο τον χρόνο. Και, φυσικά, παρουσιάζεται η οικονομική και πολιτιστική κίνηση και η καθημερινή ζωή στο χωριό πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Πληροφορίες

Tο Μουσείο Πορταριάς λειτουργεί για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή 10.30 – 14.30
Επικοινωνία: Για οργανωμένες επισκέψεις και περιηγήσεις από Τετάρτη έως Παρασκευή,  τηλ. 2421029878, mail: volosmuseums@doepap.gr
Είσοδος: 2€, ομαδικό (τουλάχιστον 5 άτομα) 1€, οικογενειακό 4 €.
Εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένες περιηγήσεις 1€/άτομο