ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, φορέας λειτουργίας του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου, τη φετινή σχολική χρονιά θα υποδεχθεί εκπαιδευτικούς και μαθητές σε οργανωμένες επισκέψεις στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, όπως και στο Μουσείο Πορταριάς, το οποίο ανακαινίστηκε τον Μάιο του 2021, και στο Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο «Χατζηγιάννη» – Εκθετήριο Αγροτικής Οικονομίας Κατωχωρίου, καθώς στο Μουσείο Μακρινίτσας εκκρεμούν απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ενώ στα άλλα μουσεία του Δικτύου δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθούν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid 19.
Στους 2 ορόφους του Μουσείου της Πόλης αναπτύσσεται η μόνιμη έκθεση «Βόλος, 10 + ιστορίες», που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2019. Πρόκειται για μια εντελώς νέα έκθεση, που στηρίζεται στις δωρεές συμπολιτών και παρουσιάζει την πορεία του Βόλου από τους πρώτους οικιστές στα μέσα του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 20ού σε δέκα (10) θεματικές ενότητες. Οι ενότητες αφορούν θέματα, όπως πολεοδομική οργάνωση και υποδομές της πόλης, δημογραφία και πολυσυλλεκτικότητα, η πόλη σε περιόδους κρίσεων, νεωτερισμός και αστικός μετασχηματισμός, ανασυγκρότηση, ο κόσμος της εργασίας, τουρισμός, πολιτισμός και αθλητισμός.

Σχολικές επισκέψεις και τήρηση των μέτρων προστασίας λόγω Covid-19
Λόγω των μέτρων προστασίας οι εκπαιδευτικές δράσεις προσαρμόζονται αναλόγως:
Η είσοδος στο Μουσείο της Πόλης, όπως και στα μουσεία σε Πορταριά και Κατωχώρι, επιτρέπεται για ένα και μόνο σχολικό τμήμα ή για ομάδα έως 20 μαθητών ανά επίσκεψη.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και απαγορεύεται αυστηρά το άγγιγμα αντικειμένων κι εκθετικών επιφανειών.
Οι μαθητές χωρίζονται τουλάχιστον σε δύο ομάδες, που κρατώντας αποστάσεις κάνουν μια σύντομη περιήγηση στους ορόφους με τη μόνιμη έκθεση «Βόλος, 10+Ιστορίες», και συμμετέχουν σε νέα ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια σχετικά με την έκθεση αλλά και την τοπική ιστορία.
Ο χρόνος των επισκέψεων σχολικών τμημάτων υπολογίζεται στα 50΄- 60΄λεπτά (πριν από κάθε επίσκεψη γίνεται καθαρισμός των επιφανειών και του υλικού).

Πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή των Παλαιών ή σε επιλεγμένα σημεία της πόλης (διάρκειας μιας εκπαιδευτικής ώρας) πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με επίσκεψη στο Μουσείο Πόλης ή την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Βόλου (κτήριο Σπίρερ, Μικρασιατών 81), κατόπιν συνεννόησης, με προτεινόμενες ημέρες Πέμπτη και Παρασκευή.

Ωράριο εκπαιδευτικών επισκέψεων – Πληροφορίες
Ημέρες και ώρες σχολικών επισκέψεων:
Μουσείο της Πόλης του Βόλου: Τρίτη έως Παρασκευή 9.00 – 13.00
Μουσείο Πορταριάς: Τρίτη, Τετάρτη 9.00 – 13.00
Κατωχώρι: Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 13.00

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να προγραμματίσουν επίσκεψη με τους μαθητές τους, μπορούν καθημερινά εκτός Δευτέρας να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του Μουσείου Πόλης 2421029878 ή στο mail info@vmoc.gr –  volosmuseums@doepap.gr