Βόλος, βιομηχανική πόλη: εργοστάσιο Σταματόπουλου –  Το λιθογραφείο Ματσάγγου

Eργοστάσιο Σταματόπουλου

Το πρώτο ατμοκίνητο μηχανουργείο της πόλης που έφερε την επωνυμία «Η Θεσσαλία» ιδρύθηκε το 1883 από τον Μελέτιο Σταματόπουλο και απασχολούσε αρχικά 40 εργαζόμενους. Ο Μελέτιος Σταματόπουλος καταγόταν από τα Βίλια Αττικής. Σπούδασε μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και, αφού δούλεψε για ένα διάστημα ως διευθυντής των μεταλλουργείων του Λαυρίου, όπου ήταν ο εμπνευστής των πρώτων πλυντηρίων μεταλλεύματος της εταιρείας, το 1882 ήρθε στο Βόλο. Ίδρυσε το μηχανουργείο με σκοπό την υποστήριξη των μεγάλων τεχνικών έργων που κατασκευάζονταν αυτό το διάστημα. Παράλληλα, προσανατολίστηκε στην κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων.
Ήταν εκείνος, που επινόησε το λεγόμενο θεσσαλικό άροτρο και εισήγαγε για πρώτη φορά την αλωνιστική μηχανή στο θεσσαλικό κάμπο προκαλώντας τις αντιδράσεις των χωρικών, οι οποίοι τη θεώρησαν «κατάρα θεού». Η βιομηχανία του συνέβαλε σημαντικά στον εξοπλισμό της γεωργίας με αγροτικά μηχανήματα και συντέλεσε έτσι στην ποσοτική και ποιοτική αύξηση της παραγωγής, μέσω του εκσυγχρονισμού των πρωτόγονων ως τότε μέσων καλλιέργειας. Έφτασε, μάλιστα, να απασχολεί 500 περίπου εργαζόμενους. Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, ο Σταματόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση των λιμενικών έργων του Βόλου και κατασκεύασε το 1904 στην Πορταριά εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού. Πέθανε το 1915. Η λειτουργία της επιχείρησής του συνεχίστηκε από τους απογόνους του ως τη δεκαετία του 1960.

 

Το λιθογραφείο Ματσάγγου


Η καπνοβιομηχανία «Αφοί Ν. Ματσάγγου» (1918- 1972) βρισκόταν στο κέντρο της πόλης. Στην ακμή της, έως το 1940, απασχολούσε περισσότερα από 1000 άτομα προσωπικό. Το 1927 αγοράσθηκαν οι εγκαταστάσεις του κυτιοποιείου και το 1935 οι λιθογραφικές εγκαταστάσεις Τράστα, στην οδό Κ. Καρτάλη μεταξύ Γαλλίας και Γαζή. Ο ανταγωνισμός για εύχρηστα και ελκυστικά προς τους καπνιστές κουτιά τσιγάρων απογειώνει τον σχεδιασμό των πακέτων και καθιστά «την κυτιοποιία και λιθογραφία δύο απαραίτητοι βιομηχανίαι, υπηρετικαί της Καπνοβιομηχανίας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.