Βόλος, νέα πόλη: η σύσταση του Δήμου

Άποψη της πόλης περίπου το 1935 (φωτ. Κώστας Στουρνάρας, Αρχείο Λιαναρίδη – ΔΗ.Κ.Ι.)

Η πόλη του Βόλου δημιουργείται στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, την εποχή που κάνει την εμφάνισή του το αστικό φαινόμενο στην Ελλάδα. Καταρχήν αποκτά εμπορικό χαρακτήρα, αφού η κυριότερη αιτία της κατοίκησής της ήταν η ύπαρξη του φυσικού λιμανιού που εξυπηρετούσε τα εμπορικά συμφέροντα των πρώτων οικιστών της. Η σιδηροδρομική της σύνδεση με τις πόλεις – οικονομικά κέντρα του θεσσαλικού κάμπου, η οποία ολοκληρώθηκε το 1886, της προσέδωσε προβάδισμα και δυναμική ως προς τον οικονομικό της ρόλο στην περιοχή. Παράλληλα, η θέση της ως το βόρειο λιμάνι της Ελλάδας έως το 1912 λειτούργησε ως πλεονέκτημα για τη διεύρυνση των εμπορικών της δραστηριοτήτων. Η επικράτηση της βιομηχανίας έναντι του εμπορίου συντελείται κατά το Μεσοπόλεμο, περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη και των εργατικών διεκδικήσεων. Τότε ολοκληρώνεται η σύνθεση της ταυτότητας της πόλης, η οποία την προσδιορίζει σε σχέση με την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ο Βόλος μετασχηματίζεται σε μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, θέση που διατηρεί έως τις μέρες μας, παρ’ όλα τα προβλήματα και τις ασυνέχειες που συμβαίνουν στη μακρά διάρκεια.

 

+ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Δήμος Βόλου συστάθηκε με το Β.Δ της 31ης.3.1883 και ονομαζόταν ως το 1954 Δήμος Παγασών. Η πρώτη αιρετή δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γεώργιο Καρτάλη (1834 -1898) ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούνιο του 1883. Βασικό της έργο ήταν η δημιουργία μιας σύγχρονης πόλης με οργανωμένες υποδομές. Σύμφωνα με τον Βλάση Γαβριηλίδη, εκδότη της αθηναϊκής «Ακρόπολις»: «ο κ. Καρτάλης είναι εις των λεγομένων μεγάλων δημάρχων, ισχυρών δημάρχων, επιβαλλομένων δημάρχων, κατακτητών δημάρχων».

Μουσείο Πόλης: Λυχνοστάτης από τα Παλιά Βόλου, 1905 – 1915 (συλλογή Ανθούλας Ελευθερίου – Delehaye). Γεώργιος Καρτάλης, πρώτος Δήμαρχος Παγασών, 1885 (συλλογή οικογένειας Καρτάλη)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.