Βόλος, μεσογειακή πόλη:  Πηλιορείτες στην Αίγυπτο

Αντικείμενα Πηλιορειτών που εγκαταστάθηκαν στην Αίγυπτο (Μουσείο Πόλης).

Ο Βόλος κατέχει σημαντική θέση στο δίκτυο των παραθαλάσσιων μεσογειακών πόλεων μεσαίου μεγέθους, ήδη από τον 19ο αιώνα. Η πρώτη ατμοπλοϊκή εταιρεία που προσέγγισε το λιμάνι του ήταν ρωσική και ακολουθούσε το δρομολόγιο Οδησσός – Κωνσταντινούπολη – Καβάλα – Θεσσαλονίκη – Βόλος – Σύρος – Σμύρνη – Ρόδος – Κύπρος – Αλεξάνδρεια. Το 1852 ιδρύθηκε στο Βόλο πρακτορείο των αυστριακών ατμοπλοίων του Λόυδ, το οποίο εξυπηρετούσε κυρίως τη γραμμή Βόλου – Τεργέστης. Από το 1868 άρχισαν να προσεγγίζουν το λιμάνι πλοία γαλλικής ατμοπλοϊκής εταιρείας, τα οποία ακολουθούσαν το δρομολόγιο Μασσαλία – Νάπολη – Πειραιάς – Βόλος – Θεσσαλονίκη – Πόρτο Λάγος – Δαρδανέλια.

Στον Βόλο δημιούργησαν δομές τους επιχειρηματικοί οίκοι που δρούσαν στο μεσογειακό χώρο, όπως ο καπνεμπορικός οίκος Έρμαν Σπίρερ, με καπναποθήκες στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, την Τεργέστη και αλλού, τραπεζών, όπως η Τράπεζα Αθηνών, που το δίκτυο υποκαταστημάτων της εκτείνονταν από το Λεβάντε έως τη Μασσαλία και από το Σουδάν έως το Λονδίνο, ενώ το Σχολείο των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ είχε παραρτήματα στην Τυνησία, το Κάιρο, την Κύπρο, τη Σμύρνη και νησιά του Αιγαίου.

Η ανάπτυξη του εμπορίου είχε ως αποτέλεσμα να εγκατασταθούν στη Μασσαλία και την Τεργέστη πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Παράλληλα, επιχειρηματίες από το Πήλιο εγκαταστάθηκαν στην Αίγυπτο απασχολούμενοι με το εμπόριο, τη βιομηχανία, τα χρηματιστηριακά και την καλλιέργεια του βαμβακιού.

 

Πηλιορείτες στην Αίγυπτο

Στη δεκαετία του 1840 ξεκίνησε η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, η οποία εγκαινιάστηκε το 1869. Περίπου τα δυο τρίτα όσων απασχολήθηκαν στο έργο προέρχονταν από την Ελλάδα. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε μεγάλη ζήτηση του αιγυπτιακού βαμβακιού, εξαιτίας της έλλειψης που προκάλεσε στην αγορά ο αμερικανικός εμφύλιος. Η βαμβακοκαλλιέργεια και η εμπορική κίνηση των λιμανιών της Αιγύπτου προσέλκυσαν επιχειρηματίες από το Πήλιο, οι οποίοι απέκτησαν αξιόλογες περιουσίες και έκαναν ευεργεσίες στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *