Ελληνοτουρκικός πόλεμος και τουρκική Κατοχή στο Βόλο

Πόλεμος του 1897, πρόσφυγες στο λιμάνι του Βόλου (συλλογή Αν. Ι. Τζαμτζή, ΔΗ.Κ.Ι.)

Η εικόνα του Βόλου στην αρχή της δεκαετίας του 1890 απέχει πολύ από εκείνη των χρόνων πριν από την ενσωμάτωσή του στο ελληνικό κράτος. Ο πληθυσμός της πόλης είχε αυξηθεί, το λιμάνι παρουσίαζε αυξημένη εμπορική κίνηση και ξεκίνησαν τα πρώτα λιμενικά έργα, το σιδηροδρομικό δίκτυο είχε ολοκληρωθεί και οι πρώτες βιομηχανίες, κυρίως στους τομείς της σιδηροβιομηχανίας και  της βιομηχανίας τροφίμων έκαναν την εμφάνισή τους.

Αυτή η απρόσκοπτη έως τότε αναπτυξιακή πορεία διακόπηκε απότομα από τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στον Βόλο στις 26 Απριλίου 1897 και η τουρκική κατοχή της πόλης διήρκεσε για περισσότερο από ένα χρόνο. Η κατάληψη για λόγους στρατωνισμού πολλών ακινήτων, το κλίμα τρομοκρατίας στην ύπαιθρο και ο φόβος για βιαιοπραγίες, δημιούργησαν ένα τεράστιο κύμα προσφύγων προς τη νότια Ελλάδα. Από την άλλη μεριά υπήρξαν κάποιοι “επιτήδειοι”, που εκμεταλλεύτηκαν αυτή την κατάσταση και πλούτισαν προσφέροντας υπηρεσίες στον κατακτητή και αποκτώντας μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Το Αγγλικό Προξενείο του Βόλου (από το βιβλίο “1897, με τους Έλληνες στη Θεσσαλία” του Kinnaird Rose).

Το κείμενο προέρχεται από το Ημερολόγιο 2001 «Βόλος 1881-2001: 120 χρόνια στο ελληνικό κράτος», εκδ. Βόλος που διατίθεται από το πωλητήριο του Μουσείου Πόλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.