Θάνατος Νικ. Χριστόπουλου

 

Ο Ν. Α. Χριστόπουλος (1880 – 15/5/1967) ασκούσε το επάγγελμα του καραβομαραγκού, στον οικογενειακό του ταρσανά στα Πευκάκια του Βόλου, επάγγελμα που τον βοήθησε να γνωρίσει καλά όλα τα μυστικά και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες των παραδοσιακών σκαριών, τις οποίες στη συνέχεια αποτύπωσε με απαράμιλλη μαεστρία στα ζωγραφικά του έργα.
Του άρεσε να ζωγραφίζει κάθε λογής πλεούμενο, με όλες τις λεπτομέρειες της αρματωσιάς τους. Παράλληλα με τα παραδοσιακά σκαριά, σε μικρότερη όμως έκταση, θα ζωγραφίσει και διάφορα άλλα θέματα που περιστρέφονται κυρίως γύρω από την θάλασσα, όπως γοργόνες, ψάρια, ναυμαχίες, λιμενικά έργα.
Το Υπουργείο Πολιτισμού το 1995 χαρακτήρισε το σπίτι του λαϊκού ζωγράφου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τους 185 πίνακες ζωγραφικής του λαϊκού ζωγράφου που στεγάζονται στο σπίτι, ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία, ώστε να παρουσιάζεται η μεγάλη ναυτική παράδοση της περιοχής, που ξεκινά από τα μυθικά χρόνια με την ναυπήγηση της Αργούς και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

 

Η έκδοση διατίθεται αποκλειστικά από το πωλητήριου του Μουσείου Πόλης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.