Κώστας Ζημέρης

Βόλος, οδός Ιάσονος, 1938 (Φωτογραφία Κώστα Ζημέρη, αρχείο Δήμου Βόλου, ΔΗ.Κ.Ι.)

 

Στις 23 Οκτωβρίου του 1980 πέθανε στον Βόλο ο φωτογράφος Κώστας Ζημέρης, ο οποίος πάνω από 50 χρόνια αποτύπωσε με τον φακό του εικόνες του Βόλου, του Πηλίου και των ανθρώπων τους.
Ο Κωνσταντίνος Ζημέρης γεννήθηκε το 1886 στο Κατωχώρι και αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Βόλου. Το 1904 έφυγε στην Αμερική, όπου εργάστηκε ως φωτογράφος στούντιο, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα σχεδίου. Το 1912 επέστρεψε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει εθελοντικά στους Βαλκανικούς πολέμους. Στον Βόλο γύρισε το 1918 και συνεργάστηκε με τον Αντώνη Pαφανίδη, δημιουργώντας τη γνωστή φωτογραφική φίρμα «Ραφανίδης & Ζημέρης» (ΡΑΦ. ΖΗΜ). Μετά τη συνταξιοδότησή του (1953)  εξακολούθησε να εργάζεται στο φωτογραφείο, το οποίο άφησε στα παιδιά του Ιπποκράτη και Κυβέλη, σύζυγο του Κίτσου Μακρή.
Φύση πολύπλευρα καλλιτεχνική, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Το φωτογραφικό του ένστικτο διαμορφώθηκε πολύ από τον τόπο στον οποίο ζούσε. Εκτός από τοπία και πορτρέτα φωτογράφιζε με πάθος την πόλη του Βόλου, διασώζοντας εικόνες που χάθηκαν με τους σεισμούς του 1955.
Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου (ΔΗ.Κ.Ι.) διαθέτει στις συλλογές του μεγάλο τμήμα του φωτογραφικού του αρχείου (5.000 περίπου αρνητικά σε γιάλινες πλάκες και φιλμ) καθώς και από τον εξοπλισμό του φωτογραφείου του. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2021, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού θα ανοίξει στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου μεγάλη περιοδική έκθεση «Κωνσταντίνος Ζημέρης, 1886 – 1980: ένας φωτογράφος – ένας αιώνας», που θα συνοδεύεται από κατάλογο – λεύκωμα, με πλούσιο και ανέκδοτο υλικό από το σημαντικό έργο του φωτογράφου.

(Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο «εν Βόλω» τχ 5, αφιέρωμα: Φωτογραφία, που διατίθεται αποκλειστικά από το πωλητήριο στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου)

Ο Κώστας Ζημέρης σε φωτογραφικό στούντιο στο Σεντ Λούις της Αμερικής, περί το 1910

 

Κωνσταντίνος Ζημέρης (1886 – 1980)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *