«Ο φωτογράφος Κώστας Ζημέρης (1886 – 1980), αναδρομή στο έργο του». Τελευταίες μέρες λειτουργίας της έκθεσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Την Κυριακή 27 Μαρτίου κλείνει στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου η μεγάλη περιοδική έκθεση – αφιέρωμα στον βολιώτη φωτογράφο Κώστα Ζημέρη. Η έκθεση, με περισσότερες από 80 φωτογραφίες, στην πλειοψηφία τους ανέκδοτες, που χρονικά καλύπτουν τον μισό περίπου 20ό αιώνα, πραγματοποιείται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Παράλληλα με την έκθεση, κυκλοφορεί λεύκωμα – κατάλογος της έκθεσης εμπλουτισμένο με επιπλέον φωτογραφίες και κείμενα για το έργο του φωτογράφου, καθώς και τη σημασία του αρχείου του.
Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Ηρακλής Παπαϊωάννου: «Το αρχείο Ζημέρη σκιαγραφεί σε τοπικό επίπεδο το πρώτο μισό του δραματικού ελληνικού 20ού αιώνα. Το έργο του ταλαντεύεται από το ατομικό στο συλλογικό, φανερώνοντας μια εποχή στην οποία ένα πνεύμα ατομισμού διαβρώνει την έννοια της κοινότητας χωρίς ακόμη να κυριαρχεί. Ταλαντεύεται ακόμη ανάμεσα στην κλασική και τη μοντέρνα φωτογραφία, σε επίπεδο τεχνικό, αισθητικό όσο και εννοιακό… Ο Ζημέρης εμφάνιζε άνεση με τους ανθρώπους σε διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα, όπως και με τη μετάβαση από την εσωτερική στην εξωτερική συνθήκη, από το φυσικό φως στο τεχνητό τού στούντιο. Απεικόνισε φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, και ανθρωπογενείς όπως οι βομβαρδισμοί. Φωτογράφησε όμως και τη δημιουργία υποδομών και δημόσιων έργων, την ανέγερση εμβληματικών κτηρίων όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, όπου οι κίονες εμφυτεύονται σε ένα στιβαρό πλαίσιο σκυροδέματος, αλλά και εκείνη του Αγίου Κωνσταντίνου, με τις μορφές των εργατών να χωνεύουν σχεδόν στην αναδυόμενη κλίμακα του ναού…».
O Kωνσταντίνος Zημέρης (1886 – 1980) γεννήθηκε στο Κατωχώρι Πηλίου. Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Βόλου, όπου είχε καθηγητή σχεδίου τον γνωστό ζωγράφο Γιάννη Πούλακα. Το 1904 έφυγε στην Αμερική κι εγκαταστάθηκε στο Σεντ Λούις, όπου εργάστηκε ως φωτογράφος στούντιο, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα σχεδίου. Το 1912 επέστρεψε στην Ελλάδα και πολέμησε εθελοντής στους Βαλκανικούς πολέμους. Το 1918 γύρισε στον Bόλο και συνεργάστηκε με τον Αντώνη Pαφανίδη, φωτογράφο με δικό του στούντιο ήδη από το 1890 και δημιούργησαν τη γνωστή φωτογραφική φίρμα «Ραφανίδης & Ζημέρης» (ΡΑΦ. -ΖΗΜ). Μετά τη συνταξιοδότησή του εξακολούθησε να εργάζεται στο φωτογραφείο που κράτησαν ο γιος του Ιπποκράτης και η κόρη του Κυβέλη Ζημέρη, σύζυγος Κίτσου Μακρή.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 κι επιπλέον Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά.