Τελευταίες μέρες λειτουργίας της έκθεσης για τον φωτογράφο Κώστα Ζημέρη. Ανοικτό την Παρασκευή 25 Μαρτίου το Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

Την Κυριακή 27 Μαρτίου κλείνει στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου η μεγάλη περιοδική έκθεση – αφιέρωμα στον βολιώτη φωτογράφο Κώστα Ζημέρη. Η έκθεση, με περισσότερες από 80 φωτογραφίες, στην πλειοψηφία τους ανέκδοτες, που χρονικά καλύπτουν τον μισό περίπου 20ό αιώνα, πραγματοποιείται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παράλληλα με την έκθεση, κυκλοφορεί λεύκωμα – κατάλογος της έκθεσης εμπλουτισμένο με επιπλέον φωτογραφίες και κείμενα για το έργο του φωτογράφου, καθώς και τη σημασία του αρχείου του.

O Kωνσταντίνος Zημέρης (1886 – 1980) γεννήθηκε στο Κατωχώρι Πηλίου. Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Βόλου, όπου είχε καθηγητή σχεδίου τον γνωστό ζωγράφο Γιάννη Πούλακα. Το 1904 έφυγε στην Αμερική κι εγκαταστάθηκε στο Σεντ Λούις, όπου εργάστηκε ως φωτογράφος στούντιο, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα σχεδίου. Το 1912 επέστρεψε στην Ελλάδα και πολέμησε εθελοντής στους Βαλκανικούς πολέμους. Το 1918 γύρισε στον Bόλο και συνεργάστηκε με τον Αντώνη Pαφανίδη, φωτογράφο με δικό του στούντιο ήδη από το 1890 και δημιούργησαν τη γνωστή φωτογραφική φίρμα «Ραφανίδης & Ζημέρης» (ΡΑΦ. -ΖΗΜ). Μετά τη συνταξιοδότησή του εξακολούθησε να εργάζεται στο φωτογραφείο που κράτησαν ο γιος του  Ιπποκράτης και η κόρη του Κυβέλη Ζημέρη, σύζυγος Κίτσου Μακρή.  

Την έκθεση έχουν μέχρι σήμερα δει εκατοντάδες επισκέπτες και την Παρασκευή 25 Μαρτίου το Μουσείο θα είναι ανοικτό 10.30 – 13.30 και 18.00 – 21.00 δίνοντας την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση όσοι ενδιαφερόμενοι δεν το έκαναν ήδη.

Η λειτουργία της έκθεσης, παρά την αυξημένη επισκεψιμότητά της, δεν παρατείνεται καθώς στις 15 Απριλίου ξεκινάει στο Μουσείο της Πόλης η έκθεση «Υφάνσεις εκ νέου». Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και του MOMuS, Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζει την άνθηση και την ιστορία της ελληνικής ταπισερί μαζί με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που είτε αποτέλεσαν τη βάση σχεδιασμού των υφαντών είτε βρίσκονται σε στυλιστική ακολουθία με αυτά. Παρουσιάζονται έργα των: Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη, Σπύρος Βασιλείου, Νίκη Καναγκίνη, Κώστας Κουλεντιανός, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Νικολάου, Σωτήρης Σόρογκας, Γιάννης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Ιωάννης Φαϊτάκις, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Υφαντουργία Loch

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 κι επιπλέον Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 18.00 – 21.00.  Δευτέρα κλειστά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *