Υφαντά έργα τέχνης στη νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ΚΑΦΑΣIA ΣΕ ΚΗΠΟ, δεκ. 1980

«Υφάνσεις εκ νέου» είναι ο τίτλος της νέας περιοδικής έκθεσης που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 7.30 το απόγευμα, στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά Βόλου).

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και του MOMuS – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζει την άνθηση και την ιστορία της ελληνικής ταπισερί μαζί με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που είτε αποτέλεσαν τη βάση σχεδιασμού των υφαντών είτε βρίσκονται σε στυλιστική ακολουθία με αυτά.

Περιλαμβάνει μια επιλογή έργων από τη μεγάλη έκθεση «Υφάνσεις, Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα», που πραγματοποιήθηκε το 2019 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στην Αθήνα και αφορά δημιουργίες με την παραδοσιακή τεχνική της ταπισερί, παρατιθέμενες δίπλα από τα πρωτότυπα έργα σπουδαίων εικαστικών.

Οι υφαντοί πίνακες της έκθεσης αναδεικνύουν τη διαχρονική διάσταση της υφαντικής τέχνης στην Ελλάδα και την εξέλιξή της σε τεχνικές και ιδέες, που μετέτρεψαν ένα προϊόν οικιακής διακοσμητικής χρήσης σε έργο πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Άλεξ Μυλωνα,ΤΑΠΙΣΕΡΙ,1993

 

Το νήμα της έκθεσης ξεκινά από τα εμβληματικά έργα της Οικοτεχνίας από την ίδρυσή της το 1963 στη Βασιλική Πρόνοια υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Φαϊτάκι (του πάντα αποκαλούμενου «ζωγράφου» που σπούδασε στην Aubusson την τέχνη της ταπισερί και τη δίδασκε στα «κορίτσια του») και έως το τέλος της δεκαετίας του ‘80. Τα ζωγραφικά έργα των καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που παρουσιάζονται (Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Νικολάου, Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Σπυρόπουλος κ.ά.) μεταφέρονταν σε ταπισερί κατόπιν δικής τους σχετικής άδειας ή/και παραγγελίας.

Κατόπιν, το νήμα οδηγεί σε επιλεγμένα παραδείγματα: στην περίπτωση της Νίκης Καναγκίνη που ύφαινε μόνη τις ταπισερί της· στους hand tufted τάπητες που παρήγαγε η εταιρεία Τάπης τη δεκαετία του ‘70 σε συνεργασία με την γκαλερί Νέες Μορφές, όπως με την Άλεξ Μυλωνά και τον Σωτήρη Σόρογκα· στις ταπισερί Ελλήνων καλλιτεχνών που παρήχθησαν στη Γαλλία, όπως π.χ. του Κώστα Κουλεντιανού (Atelier Ninette Chaufheid και Marie Thérèse Jaquete).

Τέλος, παρουσιάζονται, ως μια «παραλληλία», υφαντά χαλιά που γεννήθηκαν από ένα φαινόμενο τοπικό, όπως π.χ. της Ευρυδίκης Αρκουδογιάννη, ή είχαν μια δυναμική με αναλογίες με την κοινωνική λειτουργία της Οικοτεχνίας: παρουσιάζεται ένα μικρό δείγμα της υφαντουργίας Loch από την Ουρανούπολη Χαλκιδικής. H Joice Loch κατόρθωσε να αναβιώσει την τέχνη της ύφανσης χαλιών με φυσικές βαφές, προσφέροντας εργασία στους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922, βοηθώντας έμπρακτα την τοπική κοινωνία να αναζωογονηθεί οικονομικά.

Οι φορείς και συλλέκτες που παραχώρησαν έργα για την έκθεση είναι: Alpha Bank, Μουσείο Μπενάκη/Πινακοθήκη Γκίκα, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ),  Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, Τζούλια Δημακοπούλου, Μαρία Τσαντσάνογλου, οικογένεια Καναγκίνη, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Την Παρασκευή 15 Απριλίου και ώρα 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου το άνοιγμα της έκθεσης, στο οποίο θα προλογίσουν οι Δέσποινα Τσούργιαννη (Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank), Κωνσταντίνος Παπαχρίστος (Μουσείο Μπενάκη), Αρετή Λεοπούλου (MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).

Η είσοδος στο Μουσείο γίνεται με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης

Διάρκεια έκθεσης έως 28 Αυγούστου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 κι επιπλέον Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 18.00 – 21.00.  Δευτέρα κλειστά.

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ 3, ΕΡΤ  Βόλου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *