Πρώτη παρουσίαση του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα “Η παραλία του Βόλου”

Με αφορμή την πρόσφατη αγορά του πίνακα του Ιωάννη Πούλακα “Η παραλία του Βόλου”, ανοίγει στο κοινό έκθεση με επιλογή από έργα τέχνης της Δημοτικής Συλλογής, που αγοράστηκαν από τον Δήμο Βόλου. Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 20 έργα, ανοίγει από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (2ος όροφος), όπου και πρόκειται να παραμείνει ως ενότητα της μόνιμης έκθεσής του.

Η Συλλογή Έργων Τέχνης του Δήμου Βόλου ξεκίνησε να δημιουργείται κατά τη δεκαετία του 1920 και περιλαμβάνει περισσότερα από  500 έργα,  που αποκτήθηκαν από αγορές την περίοδο 1922 – 1995 και δωρεές, ιδιαίτερα μετά την ίδρυση του Καλλιτεχνικού Οργανισμού (1985) και του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο (1990). Πολλά από τα έργα της συλλογής είναι αναρτημένα σε χώρους δημοτικών κτηρίων και υπηρεσιών (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, γραφείο Δημάρχου).

Τα 20 έργα της έκθεσης αποτελούν μια μικρή ενότητα, αντιπροσωπευτική της εποχής που αποκτήθηκαν σε βάθος 100 χρόνων από τον Δήμο Βόλου. Συγκεκριμένα τα έργα, που από την Παρασκευή θα εκτίθενται στο Μουσείο της Πόλης υπογράφουν οι: Ντιάνα Αντωνακάτου, Αγήνωρ Αστεριάδης, Μιχάλης Βαμβακάρης, Δημήτρης Γιολδάσης, Κωνσταντίνος Ζήσης,  Κώστας Θετταλός, Ουρανία Καλαμποκά, Μιχάλης Μήτρας, Δημήτρης Μοράρος, Νίτα Οικονόμου, Γιάννης Παπαϊωάννου, Αφροδίτη Πάσχου, Ιωάννης Πούλακας, Νικολάϊ Στόιτσεφ, Τάσσος (Αλεβίζος), Ιωάννα Τερλίδου, Νίκος Φωτάκις και Μάγκυ Χούρυ.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΑΚΑΣ

(Άγιος Γεώργιος Πηλίου 1864 – Αθήνα 1942)

Σπούδασε σκηνογραφία στην Κωνσταντινούπολη και ζωγραφική στην Αθήνα, μαθητεύοντας κοντά στον ζωγράφο Κωνσταντίνο Βολανάκη, οι επιρροές του οποίου είναι εμφανείς στο έργο του. Ζωγράφισε, κυρίως, θαλασσογραφίες, ενώ επιδόθηκε και στην αγιογραφία. Διορίστηκε καθηγητής καλλιγραφίας στον Βόλο, ενώ δίδαξε και σχέδιο στην Εμπορική Σχολή. Το 1927 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου δίδαξε στο Α΄ Γυμνάσιο και στον Φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός».

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου της Πόλης:

Τρίτη έως Κυριακή 10:30 – 13:30, Τετάρτη, Παρασκευή 10:30 – 13:30  & 18:00 – 21:00. Δευτέρα κλειστό.

www.vmoc.gr, τηλ. επικοινωνίας 2421029878, mail volosmuseums@doepap.gr