«ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ: Τεκμήρια και μνήμες». Περιοδική έκθεση – αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

 

Ανοίγει την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου η έκθεση «ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ: Τεκμήρια και μνήμες», με αυθεντικά τεκμήρια από τη ζωή στη Μικρά Ασία και προφορικές μαρτυρίες απογόνων των προσφύγων.

Πρόκειται για μια μεγάλη περιοδική έκθεση, που οργανώθηκε από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ με την καθοριστική συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», της «Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Ίωνες» και του Συλλόγου Καππαδοκών Μαγνησίας και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στόχος της έκθεσης είναι τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, εκτός από αφορμή για την ανάδειξη πτυχών της περιπέτειας του μικρασιατικού ελληνισμού, να γίνουν ευκαιρία να συλλεχθεί ό,τι έχει ακόμη διασωθεί από την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά της πρώτης γενιάς προσφύγων. Όλων εκείνων που βίαια ξεριζωμένοι από τον τόπο τους, όσοι μπόρεσαν, έφεραν ελάχιστα πράγματα μαζί τους έχοντας για χρόνια μετά την ελπίδα ότι κάποτε θα επέστρεφαν, κάτι που δεν έγινε. Όμως, παραδόθηκαν στην οικογενειακή και τη συλλογική τους μνήμη οι προφορικές μαρτυρίες των παππούδων της πρώτης γενιάς προσφύγων, οι οποίοι ακούραστα μιλούσαν για την πατρίδα και τη ζωή εκεί.

Για τις ανάγκες της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες επαφές για τη συγκέντρωση τεκμηρίων που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την πατρίδα, όπως φωτογραφίες,  ρούχα, αξεσουάρ, στρωσίδια, κεντήματα, εικόνες, ευαγγέλια, κοσμήματα, φυλαχτά, τάματα, είδη καθημερινής χρήσης, πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας, επαγγελματικά εργαλεία, παιχνίδια, διακοσμητικά αντικείμενα, νομίσματα – χαρτονομίσματα, μικροέπιπλα.

Παράλληλα, έγινε συγκέντρωση προφορικών μαρτυριών από τους πρόσφυγες των επόμενων γενιών σχετικές με την οικογένειά τους, τις μνήμες που έχουν παραδοθεί από γενιά σε γενιά για την ιστορία της οικογένειας, την καθημερινή ζωή στον τόπο καταγωγής τους, καθώς και το ταξίδι προς τον Βόλο και την εγκατάσταση στη νέα πατρίδα.

Η ανταπόκριση στις προσπάθειες αυτές υπήρξε συγκινητική. Δεκάδες πρόσφυγες 3ης και 4ης γενιάς με χαρά παραχώρησαν για τις ανάγκες της έκθεσης ορισμένα από τα πολύτιμα κειμήλια που ήρθαν από τη μικρασιατική πατρίδα. Αντικείμενα, που έναν αιώνα τώρα με ευλάβεια περνούν από γενιά σε γενιά, φυλάσσονται «ως κόρη οφθαλμού» και στέκονται αφορμή να ειπωθούν οι ξεχωριστές ιστορίες, που τα συνοδεύουν.

Η έκθεση πλαισιώνεται με έκδοση πολυσέλιδου (120 σελίδες) καταλόγου με φωτογραφίες των αντικειμένων που έφεραν οι πρόσφυγες από την πατρίδα τους, αλλά και συνεντεύξεις των απογόνων τους, που τα διέσωσαν και τα παραχώρησαν για τις ανάγκες της έκθεσης. Παρουσιάζεται έτσι, για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή, ένα σημαντικό σύνολο με εικόνες πολλών και διαφορετικών αντικειμένων, πέραν των θρησκευτικών εικόνων- από τη μικρασιατική πατρίδα συνοδευόμενο από μαρτυρίες – μνήμες για τη ζωή εκεί και το ταξίδι τους στη νέα πατρίδα.