ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, τα ιστορικά και βιομηχανικά μνημεία, τα ενδιαφέροντα Μουσεία, η το εκτενές θαλάσσιο μέτωπο με την πεζοδρομημένη παραλία και τον κυματοθραύστη, κάνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την περιήγηση στην πόλη.
Στη σελίδα του χάρτη που θα οδηγηθείτε επιλέξτε ανάμεσα την κόκκινη διαδορμή στη συνοικία των Παλαιών ή τη μπλε στο παραλιακό μέτωπο
Επίσης, μπορείτε να δείτε με πράσινο σήμα τα μνημεία της βιομηχανικής κληρονομιάς τα οποία επαναχρησιμοποιήθηκαν, ενώ με κίτρινο σήμα τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη.
Καλή πλοήγηση!
ΗΧΗΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ
ο Μουσείο Πόλης του Βόλου προσφέρει στους κατοίκους της πόλης τρεις ιστορικούς περίπατους που βασίζονται στις προσωπικές αναμνήσεις Βολιωτών που έζησαν τα γεγονότα της δεκαετίας του 1940 από πρώτο χέρι. Οι διαδρομές περνάνε από μέρη που σημαδεύτηκαν στη λαϊκή μνήμη από τις εμπειρίες της Κατοχής και της Αντίστασης. Οι μαρτυρίες που θα ακούσετε ανακαλούν μια πολυφωνική και συχνά κρυφή ιστορία των πολυτάραχων και βασανιστικών αυτών χρόνων. Οι περισσότεροι μάρτυρες που μας αφηγήθηκαν τις ιστορίες αυτές τις έζησαν στην παιδική ή εφηβική τους ηλικία.
Η πρώτη διαδρομή αφορά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, ξεκινάει από το στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία, έχει 7 στάσεις και καταλήγει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Η δεύτερη διαδρομή αφορά την πείνα της Κατοχής, ξεκινάει από το Μουσείο Πόλης, έχει 4 στάσεις και καταλήγει στo λιμάνι. Η τρίτη διαδρομή αφορά την Κατοχική βία και την Αντίσταση, ξεκινάει από τη Συναγωγή, έχει 7 στάσεις και καταλήγει στο Ηρώο στην Παραλία. Η κάθε διαδρομή διαρκεί περίπου μία με μιάμιση ώρα.
Οι διαδρομές αυτές προσφέρονται και ως διδακτικό υλικό για χρήση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. copyright – 2020 Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. -ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Τους ηχητικούς περίπατους σχεδίασε και υλοποίησε η ιστορικός Βασιλική Λάζου, με επιστημονική επιμέλεια της Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν. Ο Γιάννης Εμφιετζίδης επιμελήθηκε την επεξεργασία των ηχητικών αρχείων.
Οι αφηγήσεις συγκεντρώθηκαν από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (επιστημονικός υπεύθυνος Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν) στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος (ΘΑΛΗΣ) «Σχεδιάζοντας το Μουσείο Πόλης του Βόλου: ιστορική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης» (2012-2015, επιστημονικός υπεύθυνος Γιώργος Παπακωνσταντίνου). http://lecad.arch.uth.gr/demuciv/
Οι συνεντεύξεις για τη δεκαετία του 1940 πραγματοποιήθηκαν από τις ερευνήτριες Βασιλική Λάζου, Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Μαρία Καραστεργίου, Όλγα Σεβαστίδου, και Έρση Μαλαγιώργη.
Οι αφηγητές και αφηγήτριες που ακούγονται στους ηχητικούς περιπάτους έδωσαν γραπτά τη συγκατάθεσή τους να χρησιμοποιηθεί η μαρτυρία τους από το Μουσείο Πόλης. Ευχαριστούμε θερμά τα εξής πρόσωπα για την πολύτιμη μαρτυρία τους.
Αντωνίου Καλουδίτσα,
Βαλωτής Μίλτος,
Βουλγαράκη Κατίνα,
Διομήδη-Κορμάζου Ελένη,
Καϊάφας Κωνσταντίνος,
Κοτσμανίδης Βασίλης,
Κουτίνας Χαράλαμπος,
Μαστροκώστας Κώστας,
Μεταξάς Γιώργος,
Μοδέας Αλέκος,
Μπάστας Μιχάλης,
Ναχμία Μαριάνθη,
Πάνου Μαρία,
Ρουμελιώτου-Νιτσιάκου Κατίνα,
Σεβαστίδης Δημήτρης,
Τσιλιβίδης Δημήτρης,
Φατσής Μιχάλης,
Χακίμ Λούνα.
Ευχαριστούμε επίσης την Έρση Μαλαγιώργη για την πολύτιμη συμβουλή της στα ζητήματα εβραϊκής ιστορίας. |