H «ΣΚΑΛΑ» του Μιλάνου

Βόλος, πολιτιστική παραγωγή

 

Η οικονομική ακμή και η κοσμοπολίτικη φυσιογνωμία του Βόλου συντέλεσαν από πολύ νωρίς στην ανάπτυξη αξιόλογης πολιτιστικής κίνησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τούτο συνεχίστηκε τον 20ό αιώνα με εντονότερη κατά περίοδο τη δράση κάποιου πολιτιστικού σωματείου: Σύλλογος Φιλοτέχνων Βόλου (1925), Φίλοι των γραμμάτων (1936), Φιλότεχνοι Βόλου (1957), Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών (1971), Καλλιτεχνικό και Πνευματικό Εντευκτήριο και Θεατρική Λέσχη Βόλου (1975-76). Μετά το 1980 ιδρύθηκαν νέοι πολιτιστικοί σύλλογοι, πολλοί με βασικό αντικείμενο την παραδοσιακή μουσική και χορό, λειτούργησαν ιδιωτικές αίθουσες τέχνης, δημιουργήθηκαν θεατρικές ομάδες και μουσικά σχήματα. Σημαντική υπήρξε και η παραγωγή ντόπιων συγγραφέων με έργο που το εύρος του ξεπερνά τα όρια της περιοχής.
Σήμερα η πόλη, εκτός από παράδοση, διαθέτει τους χώρους και το δυναμικό για να πρωταγωνιστεί στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, να προσφέρει στους κατοίκους της καλλιτεχνική παιδεία και να οργανώνει τις πλέον απαιτητικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Η «ΣΚΑΛΑ» του Μιλάνου
Το 1919 ο πορταρίτης Στέφανος Μιλάνος άνοιξε «καφεμαγειρείον» στην οδό Ερμού, απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο. Το μαγαζί καθιερώθηκε ως η βολιώτικη «Σκάλα του Μιλάνου» και η φήμη του εξαπλώθηκε. Εκεί, και από το 1978 στην οδό Ιωλκού με Αναλήψεως όπου μετακόμισε, κάθε βράδυ ο Στέφανος κι αργότερα τα παιδιά του, Κάρολος και Νίκος, αφού σέρβιραν τους μεζέδες, έπαιρναν τα όργανα και με φίλους δίπλα ξεκινούσαν το τραγούδι. Μαζί τους γλέντησαν χιλιάδες ντόπιοι κι επισκέπτες έως το κλείσιμο της «Σκάλας» το 2005.