Ξενοδοχείο «ΜΕΓΑ ΘΕΟΞΕΝΙΑ»

Μουσείο Πόλης: πορσελάνινο σερβίτσιο, βαυαρικής κατασκευής και ασημένια μαχαιροπίρουνα του ξενοδοχείου «Θεοξένια», αρχές 20ού αιώνα (συλλογή Ιωσήφ Δασκαλάκη)

Ο Βόλος και η περιοχή του, ευνοημένοι από τη φύση και τη γεωγραφική τους θέση, υπήρξαν δημοφιλείς προορισμοί από τα πρώτα χρόνια της τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Μετά το 1950 ο Βόλος κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δραστηριότητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την προώθηση του τουρισμού στη χώρα μας. Ορίστηκε έδρα της Διεύθυνσης Τουρισμού Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, με επικεφαλής για 20 χρόνια τον δραστήριο Σταύρο Βασαρδάνη. Στο Νομό Μαγνησίας χτίστηκαν 5 ξενοδοχεία Ξενία, περισσότερα από κάθε άλλο ελληνικό νομό, ενώ από το 1976 και μετά δεκάδες αξιόλογα παραδοσιακά κτήρια στο Πήλιο συντηρήθηκαν με παρεμβάσεις του Οργανισμού και επαναχρησιμοποιήθηκαν ως ξενώνες, αναδεικνύοντας τους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου.

Ξενοδοχείο «ΜΕΓΑ ΘΕΟΞΕΝΙΑ» – Πορταριά Πηλίου
Κτίσθηκε από τους Αιγυπτιώτες αδελφούς Αλέξιο & Δημήτριο Αθανασάκη και λειτούργησε από τις αρχές του 20ού αι. Από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία των Βαλκανίων κατά τον Μεσοπόλεμο, υπήρξε προσφιλής προορισμός γνωστών πολιτικών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και επιχειρηματιών της εποχής. Διέθετε ασανσέρ, ιδιόκτητο κήπο, γήπεδα τένις και κρίκετ, κομμωτήριο ανδρών και γυναικών, αίθουσες χορού και βιβλιοθήκη. Το 1940 επιτάχθηκε από τους Ιταλούς που το χρησιμοποίησαν ως Διοικητήριο. Κάηκε από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1944.