Νίκος Στουρνάρας

 

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 κηρύσσεται ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο ο Βόλος βομβαρδίζεται 12 φορές από τις δυνάμεις του Άξονα (Ιταλία, Γερμανία) θρηνώντας θύματα και μετρώντας καταστροφές. Η αμηχανία που διαδέχεται την κήρυξη του πολέμου, αλλά και η εθνική ανάταση από τις νίκες των ελληνικών στρατευμάτων στο μέτωπο διακόπτονται από τη συνθηκολόγηση.

Τον Απρίλιο του 1941 τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στο κέντρο του Βόλου. Οι ηττημένοι Ιταλοί αναλαμβάνουν τη διοίκηση της υπό κατοχή πόλης έως και το 1943 που αναλαμβάνουν οι Γερμανοί. Από τους πρώτους μήνες της Κατοχής, η πείνα ανακηρύχτηκε σε μείζονα παράγοντα της θνησιμότητας των κατοίκων αγγίζοντας και τα ευνοούμενα κοινωνικά στρώματα. Οι μισθοί των εργαζομένων μειώνονταν συνεχώς, το χρήμα έχανε την αξία του, εξαιτίας του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι προμήθειες των προϊόντων να γίνονται κυρίως μέσω ανταλλαγών στη «μαύρη αγορά».

Από το 1942 αρχίσει να οργανώνεται η Αντίσταση, η οποία, εκτός από τον ένοπλο αγώνα, εκφράζεται με μεγάλες παλλαϊκές κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα την περίοδο 1943 – 1944.

Νίκος Στουρνάρας (Βόλος 1918 – Αθήνα 1993)

Δευτερότοκος γιος του φωτογράφου Στέφανου Στουρνάρα, συνεχιστής της οικογενειακής επιχείρησης μαζί με τον αδερφό του Κώστα. Την περίοδο 1941-44 φωτογράφισε σκηνές της Κατοχής και της Αντίστασης στον Βόλο και την περιοχή, τις οποίες περιέλαβε στο δίτομο έργο του «Αναδρομή στα περασμένα». Για τις ανάγκες της έκδοσης φιλοτέχνησε μια σειρά πινάκων βασισμένων σε φωτογραφικά θέματα. Την πρόθεσή να δωρίσει τα συγκεκριμένα έργα στον Δήμο Βόλου υλοποίησαν τα παιδιά του Στέφανος και Μαρία το 1995.