Γεώργιος Κοντογεωργίου

 

Η μεταπολεμική περίοδος χαρακτηρίζεται από την άνοδο των μεσαίων και μικροαστικών στρωμάτων. Το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα υπερδιπλασιάζεται, το ίδιο και η ιδιωτική κατανάλωση. Η χρήση ηλεκτρισμού στα νοικοκυριά διπλασιάζεται, το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση βελτιώνουν την επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο εισάγοντας νέα ήθη και συνήθειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1970 αναλογούσαν ανά χίλιους κατοίκους 234 τηλέφωνα (στην Ισπανία 236), 355 ραδιόφωνα (στην Ισπανία 248), 125 τηλεοράσεις (στην Ισπανία 193).

Γεώργιος Κοντογεωργίου (Βόλος 1904 – Αθήνα 1974)

Σπούδασε χημικός και δίδαξε στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που είχε ο πατέρας του, Τρύφων, στον Βόλο. Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που κατασκεύασε ραδιόφωνο (δέκτη) το 1928 και ραδιοφωνικό σταθμό (πομπό) το 1929. Παρόλο που ο ίδιος έκανε κάποιες εκπομπές, δεν κατάφερε ποτέ να πάρει άδεια λειτουργίας του σταθμού του. Ανέλαβε πρώτος διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βόλου (1948), του πρώτου περιφερειακού σταθμού της χώρας.

Ραδιόφωνα «ΣΤΕΝΤΩΡ»

Το 1928 ο Γεώργιος Κοντογεωργίου κατασκεύασε το πρώτο ραδιόφωνο στην Ελλάδα, δέκα χρόνια πριν από τη λειτουργία του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού (Αθήνα 1938). Στη συνέχεια ο ίδιος παρήγαγε ραδιόφωνα με την επωνυμία «Στέντωρ», τα οποία λάμβαναν όλες τις κλίμακες κυμάτων (μεσαία, βραχέα, μακρά) και πωλούνταν, εκτός από τον Βόλο, στην υπόλοιπη Θεσσαλία και στην Αθήνα.